BG EN RURO

Поддръжка

Преди първото обуване е препоръчително да обработите обувките си. С подходящи грижи обувките Ви ще запазят своите първоначални характеристики за по-дълъг период от време.

Рано или късно водоустойчивостта на обувките с времето намалява. При закупуването на планински обувки е препоръчително да изберете правилното средство за тяхната поддръжка.

Процедури за поддръжка и грижа:

Първо, извадете стелките (освен ако не са залепени) и ги оставете да се проветрят на въздух.

Изнижете връзките на обувките преди да ги намажете с вакса или друг материал.

Премахнете мръсотията с хладка вода и четка. Премахнете камъчетата от подметките.

Почистете вътрешността на обувката с влажен парцал или четка. По този начин няма да нараните обувката. Хубаво е да оставите обувките си за по-дълго време да изсъхнат.

Тъй като влажната кожа е много чувствителна към топлината и може да се втвърди и напука, докато съхнат не оставяйте обувките си на пряка слънчева светлина или на печка. Ако вътрешността на обувките Ви е влажна, напъхайте вестник. По този начин ще се измучи влагата. Докато са влажни, поставете нещо, с което да разширите обувката. По този начин ще запазите първоначалната форма на обувката за по-дълъг период от време.

Преди обувката да се изсуши напълно, порите на кожата са все още отворени и това е времето, когато трябва да я намажете с импрегнант, който се абсорбира дълбоко в кожата. Текстилни материали се поддържат с пръскалки, а кожата се обработва със специален крем или вакса.

Кожата изисква редовна поддръжка. Това ще съживи обувката, а кожата ще стане по-мека и плътна. На нагрявайте ваксата, когато мажете мембраната на обувката, защото може да се абсорбира много надълбоко.  По този начин порите на мембраната ще се запушат и ще се наруши проветливостта на обувката.

При използване на специален крем или вакса върху кожа с полирана повърхност (независимо дали е велур, набук и т.н.), кожата потъмнява и се изглажда.  С времето външният вид се променя, но това е съвсем нормален процес. За да се съхрани за по-дълго време, подхранването на кожата с кремове е задължително.

Металните капси и халки могат да бъдат защитени от външни влияния чрез използването на вакса или вазелин. Почистват се чрез полиране.